welkom bij the house of marley nederland!

Ital is vital

Bob Marley volgde een ‘Ital’-dieet. Ital betekent feitelijk ‘zuiver’, dus het gaat om een natuurlijk dieet met veel verse en biologische ingrediënten, groenten en fruit. Bob Marley nam ook regelmatig zijn eigen koks mee op tournee, zodat hij altijd vers en gezond kon eten.

Ital food komt vanuit de Rastafari beweging. Het dieet is dan ook onderdeel van de complete Rasta-filosofie. De term wordt vooral gebruikt om de voedingsvoorschriften van de Rasta’s te beschrijven, maar omvat ook een spirituele, sociale en politieke kant. Rasta’s leven volgens de geboden van het oude testament, aangevuld met andere geschriften. De Rastafari gemeenschap heeft geen officiële doctrine die wordt voorgeschreven door een overkoepelend orgaan, maar ze leggen de nadruk op het individu. Hierdoor kan iedere Rasta zijn geloofsovertuiging individueel invullen en zo ook zijn dieet.

Voor diegene die het strikt volgen is het Ital-dieet bijna veganistisch. Het Ital dieet is echter geen streng dieet met exacte richtlijnen over wat wel en niet gegeten mag worden. Het is eerder een manier van leven die ruim opgevat kan worden door de volgelingen. Het moedigt de consumptie van biologische producten aan en zweert een aantal ongezonde middelen af.

 

Een cruciaal begrip bij het Ital-dieet is ‘Livity’, wat vrij vertaald kan worden als interne energie (levenskracht). Het dieet is erop gericht om de interne energie van het lichaam te verhogen. Elk product dat een positieve invloed heeft op deze ‘Livity’ is toegestaan. De producten die de energie negatief beïnvloeden zijn verboden, zoals alcohol, tabak en dierlijke producten. Ook alle behandelde voedingsmiddelen zijn taboe, net als voedsel dat besproeid is met insecticiden of behandeld met kunstmest.

Ital food is alles behalve saai of smakeloos. Door gebruik van kruiden, specerijen, soja, bonen, noten en zaden worden het geheel op smaak gebracht en volstaat het als volledige en volwaardige maaltijd.

Onze Marley Coffee heeft een Ital-keurmerk. Dan weet je ook meteen waar dat voor staat!

 

 

 

Geef een reactie